Steden en dorpen

Mayen (5km)

Mayen is een sfeervol stadje op een oude handelsroute tussen Trier en Koblenz. Behalve door vakwerkhuizen wordt het aanzien van het stadje ook bepaald door het gebruik van basalt. Dit vulkanische gesteente werd in de omgeving van Mayen gewonnen, de verlaten groeven zijn ten noorden van de stad nog altijd duidelijk in het landschap aanwezig. Op sommige plekken ziet u zelfs nog de oude kranen.

Het centrum van de stad is de Marktplatz waar we ook het oude Rathaus met het VVV-kantoor aantreffen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Genovevaburcht en de Sankt Clemenskerk. De burcht dankt zijn naam aan de 18e-eeuwse veronderstelling dat dit ooit het kasteel van de legendarische Siegfried en zijn vrouw Genoveva was. Het was alleen moeilijk om die stelling te bewijzen aangezien de Fransen tijdens hun bezetting van het Rijnland in 1689 vrijwel alle kastelen in de omgeving hadden gesloopt, deze incluis. Het barokke gebouw is dan ook het resultaat van een herbouwing uit 1700. Later zou echter vast komen staan dat niet Siegfried, maar een Trierse landheer de middeleeuwse voorganger had laten bouwen. Tegenwoordig is in het kasteel een interessant historisch museum gevestigd met aandacht voor de streekgeschiedenis, de geschiedenis van Mayen en natuurlijk voor de vrome gravin Genoveva. Ook de toren van de Sankt Clemenskerk is een kopie van de originele toren die verwoest werd tijdens de laatste oorlog. En een slechte kopie ook, zult u zeggen, want de toren staat allemachtig scheef. Daaruit blijkt echter dat de herbouw zeer gewetensvol is aangepakt, want ook de originele toren stond als gevolg van een constructiefout flink uit het lood. De afdeling bouwkunde van de universiteit van Karlsruhe moest er zelfs aan te pas komen om de toren in al zijn scheefheid in ere te herstellen.

Net buiten Mayen of na een mooie wandeling van 2,5 kilometer kom je bij Restaurant Hammesmühle. Het restaurant heeft een heerlijk terras aan de Nette.

 

Koblenz (45km)

is een stadsdistrict in Duitsland, gelegen aan de monding van de Moezel in de Rijn en behorend tot Rijnland-Palts. Met 106.445 inwoners is het de op drie na grootste stad van deze deelstaat, waarvan het tussen 1947 en 1950 kort hoofdstad was. De naam van de stad verwijst naar haar ligging: samenvloeiing ( Latijnse confluentes). De stad ligt voor het grootste deel op de linker Rijnoever.

Op het punt waar Rijn en Moezel samenkomen bevindt zich het Deutsches Eck met een groot monument dat ter ere van keizer Wilhelm I werd opgericht en waar sinds 1993 een replica van zijn in 1945 verwoeste ruiterstandbeeld staat. De naam van dit monument gaat overigens terug op de Duitse Orde, de kruisridderorde die sinds eeuwen op deze plaats bezittingen had. In het, nog intacte, Deutschherrenhaus van deze orde bevindt zich een museum voor hedendaagse Franse kunst, het Ludwig Museum im Deutschherrenhaus.

Op de rechterover van de Rijn ligt het fort Ehrenbreitstein, ooit na Gibraltar de op een na grootste rotsvesting van Europa.

Van de vele bruggen in Koblenz dateert de oudste, de Balduinbrug over de Moezel, uit de 14e eeuw. Van een brug over de Rijn die de Romeinen hier in de 1e eeuw v.Chr. hadden gebouwd, zijn resten teruggevonden.

 

Monreal (7km)

Monreal is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, en maakt deel uit van het district Mayen-Koblenz. Monreal telt 847 inwoners. Boven Monreal liggen de ruïnes van de Löwenburg en de Philippsburg. Het dorp geldt als toeristische trekpleister en ligt op ongeveer 7 km wandelen van het huis.

Sinds 1992 is het historisch station in Monreal een geliefd restaurant voor liefhebbers van Jazz, wijn en het leven. Zie Restaurant Stellwerk voor meer informatie en het programma.